AseptiTherm, aseptisch voedingsmiddelensysteem

Producenten van voedingsmiddelen rekenen op de productietechnologieën van Spiralex. Ongeacht de toepassing, onze apparatuur, modules en complete warmtebehandelingssystemen maken het mogelijk om producten aan consumenten te leveren tegen concurrerende prijzen – met behoud van het hoogste niveau van hygiëne en gewenste smaakkwaliteit.

Spiralex levert verschillende systemen voor de voedingsmiddelen industrie, elk met hun kenmerkende toepassing en uitrusting

 

De AseptiTherm Module is dé procesoplossing voor aseptische thermische behandeling van voedingsproducten in verschillende stadia van het productieproces. Afhankelijk van het behandelde product kan de AseptiTherm worden opgebouwd op basis van een platenwarmtewisselaar of op een buizenwarmtewisselaar.

 

Er bestaan verschillende uitvoeringen van de AseptiTherm:

  • AseptiTherm R; een uitvoering met een extra warmteterugwinningloop voor een verbeterde energie-efficiëntie.
  • AseptiTherm H; een uitvoering met een hogere ontwerpdruk, voor producten met een zeer hoge viscositeit, bijv. vruchtenpuree-concentraten, waar hogere drukken vereist zijn.

 

Toepassing

De AseptiTherm-module wordt voornamelijk gebruikt voor het verwerken van hittegevoelige producten. Deze producten omvatten bijvoorbeeld melk, room, baby voeding, sauzen, pudding, zuivelproducten en niet-zuivelproducten producten zoals ijs, milkshakes, desserts en plantaardige room.

 

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van de module is het leveren van een thermische behandeling met een zeer snelle verwarmings- en afkoelsnelheid in het temperatuurbereik, dat het meest kritiek is voor de productkwaliteit. Deze snelle verwarming en koeling minimaliseert dat het product aanbrandt, een goede smaak behoudt en eiwit denaturatie voorkomt. Het behoudt de natuurlijke micronutriënten en eigenschappen van de producten, terwijl vervuiling wordt geminimaliseerd. Zetmeel en andere hydrocolloïde reologische activiteiten worden versterkt.

 

Verder voordelen zijn:

  • Efficiënt gebruik van energie door warmteterugwinning
  • Minimale product verliezen
  • Maakt een hoogwaardige behandeling van het product mogelijk
  • Robuuste constructie en compact ontwerp
  • Veelzijdig en aanpasbaar aan verschillende procesvereisten.
  • Bestaande CIP-integratie
  • Geproduceerd met hoogwaardig materiaal

 

Ontwerp

De unit is uit te voeren met een hygiënische platenwarmtewisselaar of een hygiënische buizenwarmtewisselaar. De keuze is afhankelijk van de viscositeit van het product en de mate van vervuiling in het product (deeltjes, sliertjes, etc.).

De unit is volledig geautomatiseerd om de aseptische status te waarborgen. Nauwkeurige temperatuurregeling gedurende de hele werking bespaart energie en verzekert de productkwaliteit. Vanwege de volledig automatische besturing van de module wordt er een constant niveau van watergehalte in het product gehandhaafd.