Lucht-lucht wisselaars

In veel industriële processen wordt nog steeds hete afvoerlucht of gas naar de omgeving geblazen, zonder gebruik te maken van zijn thermische energie. Maar in het kader van hogere energiekosten en limieten rond CO2-uitstoot zijn bedrijven verplicht om processen efficiënter te maken. De eerste stap is altijd het realiseren van een intern restwarmte-terugwinningssysteem. In dit geval betekent het voorverwarmen van verse lucht door de afvoerlucht. De Spiralex cross-flow warmtewisselaars zijn hiervoor een uitstekende keuze.

 

Werking

Warme lucht van het proces stroomt rond dunwandige buizen, de lucht koelt af en condenseert indien nodig. Koude verse lucht stroomt in de buizen, wordt voorverwarmd door de afvoerlucht en vervolgens in het proces gebracht. Hierdoor wordt een efficiënte warmteterugwinning gerealiseerd.

Lucht-lucht warmtewisselaars zijn ontworpen als zowel eenvoudige kruisstroom wisselaars en als kruisstroom wisselaars met “omkeer headers”. Als materiaal wordt roestvrij staal gebruikt, dus de condensatie van water is niet kritisch. We hebben oplossingen voor een breed scala aan luchtvolumestromen en temperaturen; we hebben ervaring met temperaturen tot wel 1000 °C!